Veniu a cantar el Nadal al Portal amb nosaltres

Publicado por admin en

Enguany, l’Orfeó Valencià vos vol oferir una oportunitat especial per a que ens acompanyeu a cantar els nadals amb nosaltres. Serà en un concert extraordinari a l’Església de Sant Esteve el pròxim dimarts 19 de desembre. En aquest concert utilitzarem el sistema de la taquilla inversa, voleu saber en què consisteix?

Nadal al Portal. Església de Sant Esteve. Dimarts 19 de desembre de 2023. 20:30 hores. Entrada lliure. Taquilla inversa. Retaule de Nadal. Església del Patriarca. Divendres 22 de desembre de 2023. 20:00 hores. Entrada gratuïta. Obres de P. Palestrina, J. S. Bach, F. Mendelssohn, M. Strokine, N. Kedrov, C. Stanford, I. Berlin, J. Rutter, J. Debón, L. Galián, M. Salvador, F. X. Gruber. Orfeó Valencià; Josep Lluís Valldecabres, director. Gema Rubio i Isabel María Gracián, sopranos. A. Goroshilov, oboè. R. Velasco, quatre veneçolà. J. Debón, piano.

Per Fernando Morales

Sense oblidar la nostra tradicional i insustituïble cita amb el Retaule de Nadal, enguany l’Orfeó Valencià vol oferir als seus amics i seguidors una oportunitat de gaudir del repertori nadalenc que hem preparat amb un concert extraordinari al que hem anomenat “Nadal al Portal”. Es cel·lebrarà el pròxim dimarts 19 de desembre a l’Església de Sant Esteve a partir de les 20:30 hores i tindrà una novetat: Taquilla inversa.

I què és això de la taquilla inversa? Doncs molt fàcil. En primer lloc, significa que l’entrada al concert és lliure i totalment gratuïta, la novetat és que ofereix la possibilitat als assistents al concert de dipositar, si volen, uns diners als que han fet el concert com a reconeixement pel seu treball i com ajuda per a l’agrupació.

D’aquesta manera, hi haurà una urna a l’entrada de l’església. A cada assistent se li donarà junt amb el programa del concert un sobre per a que a l’eixida, si volen, donen la quantitat que consideren per a col·laborar amb l’Orfeó Valencià.

I quina música anem a oferir als concerts de Nadal d’enguany? Tant a l’esmentat concert de “Nadal al Portal” com al Retaule de Nadal a l’Església del Patriarca, oferirem una sel·lecció de gran música junt a nadalenques tant valencianes com de tot el món.

Per començar, una joia del Renaixement de Giovanni Pierluigi da Palestrina: Sicut Cervus, per a entrar seguidament al periode barroc amb Johann Sebastian Bach i el coral O Jesulein süss, o Jesulein mild! que donarà pas al número final de la grandiosa Missa en si menor: Dona nobis pacem. Des de l’Orfeó Valencià volem dedicar aquest cant de pau i recolliment als afectats pels conflictes que actualment asolen al món i que ens omplin de dolor i preocupació.

Tot seguit cantarem un número d’un dels grans oratoris de Felix Mendelssohn: Elias. Es tracta de Denn er hat seinen Engeln, un quartet doble, és a dir, a 8 veus, i que es troba a la primera part de l’oratori. Com és sabut, el gran redescobridor de la figura de Johann Sebastian Bach va ser Mendelssohn, qui va exhumar la Passió segons Sant Mateu uns quants anys abans de escriure aquest gran oratori.

Qui també venerava la figura del genial compositor barroc va ser Charles Gounod, el gran impulsor de l’òpera francesa, i que va escriure una memorable adaptació vocal per al primer preludi de El clave ben temperat de Johann Sebastian Bach. I la peça que podreu escoltar serà l’Ave Maria, una dolça i encantadora composició que forma part del repertori de l’Orfeó Valencià des de fa molt de temps.

Des d’ací s’encetarà la part més pròpiament nadalenca del concert. Per a començar, dues composicions sacres del repertori rus: Slava v vychnih bogou de Strokine y Pater Noster de Kedrov, obres en les que les envolvents armonies de la tradició ortodoxa ens faran emocionar-nos, abans de passar a una altra atmosfera amb composicions nordamericanes de la mà de Charles Stanford, de qui escoltarem The blue bird, amb la veu solista de Gema Rubio i l’oboè d’Alexander Goroshilov, i tot seguit, el colorit cant nadalenc d’Irving Berlin i el meravellós The white Christmas.

John Rutter és un altre compositor que no podia faltar a aquestos concerts, i d’ell escoltarem Chistmas Lullaby, una pristina peça que omplirà de color les meravelloses esglésies, i que donaran pas a dues obres del nostre pianista Jesús Debón: Canción triste de cuna i Entre le boeuf et l’âne gris, amb la participació solista de Isabel María Gracián i l’oboè de Alexander Goroshilov.

Per a la part final del concert reservem les peces més alegres de la nit, la primera la nadala veneçolana Esta bella noche de Luis Eduardo Galián, en aquest tradicional cant comptarem amb la participació de Rubén Velasco al quatre veneçolà.

I per a concloure els concerts, dues obres que ens acompanyen sempre: La Nadala del desert de Matilde Salvador i Stille Nacht de Franz Xaver Gruber, que cantarem al costat del públic, com és tradició en els nostres concerts de Nadal.

Retaule de Nadal 2023

El divendres dia 22 tornarem a cantar aquest concert al majestuós escenari de l’Església del Patriarca, en una nova edició del nostre tradicional Retaule de Nadal. Serà a partir de les 20 hores i amb entrada gratuïta que caldrà retirar de les taquilles que la Fundació Bancaixa té en la Plaça de Tetuan.

Un any més, i ja són 51, des de l’Orfeó Valencià vos donarem els nostres millors desitjos per a aquestes festes i per a que l’any 2024 que ve siga un millor any.


1 comentario

Amparo " La Solusta" · diciembre 10, 2023 a las 1:06 pm

Pues q he leído una muy buena explicación del programa navideño de este año, así se puede cantar mucho más a gusto y q todos los compañero/as nuevos q nos acompañan disfruten todo lo q nosotros hemos disfrutado, FELIZ NAVIDAD.

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *