Cròniques des de la porteria: Cròniques benimacletenses de L’Algaravia i altres coses

Publicado por admin en

València, 14 de juny de 2024

Benvolguda Engràcia:

Els temps estan canviant molt ràpidament. M’han jubilat de la porteria, però no de les obligacions, és a dir, que puc estar en la vivenda a canvi de pegar-me la panxà diaria netejant pati i escala, en fi, que si quieres lo tomas y si no lo dejas. No sé si aguantaré molt de temps perquè des de que no està l’Orfeó açò és molt trist, li falta la vida i sobre tot música, perquè música i vida van juntes i el que sent pel desllunat és reguetón. No sé si tallar-me les venes o deixar-les creixer.

Però anem al lio. Em varen enviar una invitació per anar a un E.C.O. al nou local de l’Orfeó. Ni què dir-te l’alegria que me van donar. Allà que me’n vaig anar, amb taxi i tot, con mis mejores galas i un entrepà per a sopar. Quina il·lusió retrobar a la gent i gaudir d’una nit molt especial. Xica, que tenen fins i tot un teatre!!! El Sr. Zapater va pujar a l’escenari a presentar-mos als artistes. A terra hi havia com un violí molt gran i un altre més xicotet com una mescla de violí i bandúrria. Algaravia s’anomenaven els artistes, i qui formava el duo? La Gloria i la Julieta. Mare!!!!

Viola da gamba

El temps que feia que no les havia vist. La Julieta amb el violí grandot que mira tu que ens va dir que era una “gamba violada” o “Viola la gamba”. Algo aixina, però la Gloria tocava una “Viruela amb arc”??? (No vull pensar com li diran a la zambomba).

Vihuela d’arc

Ah, peró quan començaren a tocar i cantar, tela marinera! Era com si estiguèrem en un saló d’un palau perquè era música medieval, vull dir, molt antiga, les havien tret d’un llibre que es diu roig o vermell i són cançons de palau. Quan van acabar la primera (Stella Splendens) els bravos, bravas, boniques i demés, allò començà a agafar temperatura. “Mariam matrem” fantàstica, també del Llibre Vermell de Montserrat. Al final la farien de bis a petisión del respetable. “Bella de vos som amorós” d’un tal Sr. Fletxa. Esta sí que la coneixia de sentir-la a l’Orfeó. Eren tan boniques i tan ben tocades que ja casi no sentia la calentor que teníem allà dins. Els palmitos anaven a tota virolla. “Dos Rondós” d’un tal Tylman Susato. Puc asegurar-te que este home no era de Benimaclet. Perquè ho sàpigues, el Rondó és un ball medieval. Ja em veia jo amb un traje llargot i un cucurucho al cap amb un vel a la punta pegant voltes per la sala de ball, lo que no acabava de veure era el meu Pep, amb la panxa que té, enfundat en unes malles apretades i amb camisola gradota pegant voltes.

I quan cantaven les dos, era ja massa. Quina cosa més bonica. En “Belle que tiens ma vie” tot el personal férem la percussió. Pegant-mos palmades a les cuixes acompanyant la melodia. Que “Si para verme con ventura”, que si “Ay, linda amiga”,… jo seria incapaç de triar-ne una. Fantàstiques, meravelloses,… Quina nit més bonica que passàrem. I no ho dic per dir-ho, això es nota, quan la gent està a gust, es nota i puc assegurar-te que ho estàvem.

Moltes, moltes gràcies Julieta i Gloria, Gloria i Julieta, ens heu fet passar una nit allò de lo més bonica.

Quan ixquérem jo me’n vaig anar fugint perquè m’esperava el meu Pepito amb la Vespa en la cantonada i el divendres tenia un dia ben complet fent el pati i el terrat. El Pepito se n’anà de marxa i vaig entrar a casa sense fer soroll. El meu Pepe bufava de lo lindo. En fi, un altre dia serà.

Una abraçada ben forta de la teua amiga

Leocàdia

Categorías: ECO

2 comentarios

Mayte Esteve · junio 17, 2024 a las 12:25 pm

Gracias, Leocàdia per la crónica. Està genial. Y al equip Eco per portar nos una actuació tan meravillosa.

Isabel María · junio 25, 2024 a las 7:51 am

No coneixia jo aquestes xiques, ni el seu duet Algaravia. Ha sigut un agradable descobriment. Gràcies!

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *