El Retaule de Nadal arriba a la seua 50 edició

Publicado por admin en

Per Fernando Morales

Cinquanta “Retaules”! Es diu prompte, però el nostre estimat concert de Nadal arriba a la seua cinquanta edició. I és per això que rememorarem el que va ser primer Retaule de Nadal, tornant a cantar la primera i l’última peça que van sonar eixe 23 de desembre de 1972, i que es va convertir en la primera d’una sèrie imprescindible de concerts nadalencs que ens han acompanyat al llarg dels nostres 50 anys de història.

Fitxa tècnica: Retaule de Nadal. Obres de Praetorius, Bach, Beethoven, Haendel, Mozart, Gomis, Valldecabres, Berlin, Portillo de la Luz, Debón, Ribera Faig, Salvador, Gruber. Orfeó Valencià. Jesús Debón, piano. Josep Lluís Valldecabres, director. Sagunt, 17 de desembre. 20:00 hores; València, 21 de desembre. Església del Patriarca, 20:00 hores; Segorb, 27 de desembre, 20:00 hores.

Vicent Andrés Estellés va ser un dels mantenidors dels primers Retaules de Nadal

Quan l’Orfeón Navarro Reverter va aparéixer a l’escena coral valenciana, un dels actes que no podien faltar era el concert de Nadal. Jesús Ribera, que com a director de l’Orfeó Universitari, ja tenia molta experiència amb aquest tipus de concert, va voler instituir una vetlada nadalenca per que es convertira en: “Una cerimònia de Nadal que s’ha mantingut molts anys”, en paraules d’un dels fundadors de l’orfeó, Ferran Muñoz.

Repertori cantat pels Pequeños Cantores

I eixe concert que s’havia d’anomenar “Retaule de Nadal” va celebrar-se per primera volta un 23 de desembre de 1972. I el lloc, l’Església del Corpus Christi o Església del Patriarca, com recorda Ferran Muñoz: “El Patriarca va ser una aposta personal de Jesús Ribera. Ell coneixia el lloc i sabia que la seua acústica és meravellosa. Es feren les gestions oportunes, amb el que era subdirector de la Caja de Ahorros, Pasqual Belenguer, que era el que s’encarregava dels assumptes artístics, i s’aconseguí que es convertira en el lloc on celebrar cada any el Retaule”.

Eixe concert va comptar amb dues parts diferenciades, la primera amb els Pequeños Cantores, que també dirigia Jesús Ribera, i seguidament el recentment creat Orfeón Navarro Reverter: “Recorde que va ser un concert curt i que ja en eixe any l’església es va omplir”. Perque si alguna característica havia de tindre ràpidament el Retaule de l’Orfeó era la impressionant resposta del públic: “Es feien unes cues enormes, la gent abarrotava literalment l’església i la predisposició del públic era molt gran: els aplaudiments eren molt forts, i sempre havíem de repetir cançons perque la gent ens ho demanava”.

Ferran Muñoz rememora que durant molts anys l’horari de celebració del concert havia de ser les 22:30 hores de la nit: “Considere que és una hora intempestiva, massa tard, però havia de ser d’eixa manera perque el Patriarca no va variar l’horari de les misses, i com s’instal·laven unes estructures metàl·liques molt bones, però molt complexes, els operaris necessitaven temps”, la qual cosa va tindre una conseqüència no desitjada pels membres de l’orfeó: “Mai no podíem fer col·locació perque no hi havia temps material”

L’Església del Patriarca, plena de gent per assistir a un dels primers Retaules de Nadal

Retaule de Nadal 1972-2021

Programa interpretat per l’Orfeón Navarro Reverter

Els Retaules de Nadal han mantingut al llarg dels ja quasi cinquanta anys de l’Orfeó Valencià una importància capital. A aquest any 2021 en que s’arriba a l’edició número 50, l’Orfeó Valencià oferirà el Retaule a Sagunt el 17 de desembre a l’Església del Salvador a partir de les 20 hores, el dimarts 21 arribarà la tradicional cita al Patriarca, mentre que el dilluns 27 el Retaule arribarà a la localitat castellonenca de Sogorb.

El programa que s’oferirà a aquestos concerts té paralel·lismes amb aquell primer programa del Retaule: per a encetar el concert la peça Quem Pastores Laudavere de Praetorius, que a l’any 1972 va ser interpretada pels Pequeños Cantores. Més endavant es podrà escoltar el Coral número 12 de l’Oratori de Nadal de Johann Sebastian Bach, que va ser la peça amb la que l’Orfeón Navarro Reverter va tancar eixe primer retaule.

Una altra cançó que va formar part del repertori oferit a eixe primer Retaule serà la nadalenca La Pastora Caterina del propi Jesús Ribera Faig, director de l’Orfeó Valencià des de la seua fundació fins a l’any 1986. El programa es completarà amb fragments del Requiem de Mozart, així com altres de compositors com Haendel, Beethoven, Melchor Gomis, o la nostra estimada Matilde Salvador, sense oblidar el Stille Nacht amb que tradicionalment es tanca el tradicional concert nadalenc de l’Orfeó Valencià.


4 comentarios

Charo · diciembre 8, 2021 a las 6:50 pm

Aunque ya no canto con vosotros desde hace tiempo os sigo, os echo de menos y me emociono siempre que os vuelvo a escuchar.
Sois grandes!!!
Enhorabuena y gracias por seguir siempre adelante.
Un abrazo

    admin · diciembre 17, 2021 a las 10:48 am

    muchas gracias Charo, un abrazo

Chelo · diciembre 17, 2021 a las 10:35 am

Desde que la primera vez que os escuche me emocionó, no he faltado nunca a la cita navideña.
Es un placer escucharos siempre.
Mis más sinceras felicitaciones
Chelo

    admin · diciembre 17, 2021 a las 10:49 am

    nuestro más sincero agradecimiento a ti y a todos los que cada año venís a compartir con nosotros este concierto tan señalado

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *