“El Messies” de Haendel torna al repertori nadalenc de l’Orfeó Valencià

Publicado por admin en

Per Fernando Morales

“El Messies” torna a formar part del repertori nadalenc de l’Orfeó Valencià. Amb aquesta nova interpretació del 4 de gener a Llíria, seran ja 12 les vegades que l’ha cantat l’orfeó. En aquest article fem un recorregut per totes elles.

George Frederic Haendel: El Messies (selecció). Orfeó Valencià. Josep Lluís Valldecabres, director. Belén Roig, soprano; José Julio González, baix. Orquestra Simfònica Unió Musical de Llíria. Pascual Cabanes, director. 4 de gener de 2023. Església de l’Assumpció. Llíria. 20 hores.

Sense cap dubte, una de les obres més estimades pels aficionats i també pels propis orfeonistes és El Messies de George Frederic Haendel. Aquestes festes de nadal tornem a abordar-ho, en aquesta ocasió amb l’Orquestra de la Unió Musical de Llíria, amb els solistes Belén Roig i José Julio González, tots dirigits pel titular de la formació edetana, Pascual Cabanes.

Ja fa 3 anys des de la nostra darrera interpretació de l’oratori haendelià. I va ser en un moment que -en eixe moment encara no érem conscients- anava a significar la darrera actuació amb orquestra de l’Orfeó Valencià abans de la pandèmia COVID-19.

En aquella ocasió, Cristóbal Soler ens va dirigir en tres concerts. El primer d’ells també va ser a Llíria, en concret el 7 de desembre, al mateix escenari on cantarem el pròxim dia 4, l’Església de l’Assumpció, amb els solistes Laia Vallés i el mateix baix amb qui compartirem escenari, José Julio González.

Els mateixos intérprets repetiren amb nosaltres el 14 de desembre de 2019 en Cullera, en l’Eglésia dels Sants Joans, un temple on tornàrem a cantar després del periode inicial dels confinaments, un 19 de desembre de 2020, amb el Requiem de Mozart, una volta més dirigit per Cristóbal Soler.

La darrera interpretació d’El Messies arribaria el 15 de desembre a l’esplendorós marc de la Col·legiata de Gandia, amb Laia Vallés i, en esta ocasió, Sebastià Peris, l’Orquestra AIDO i Cristóbal Soler a la batuta.

Grabació de l’Ajuntament de Gandia del concert del 15 de desembre de 2019 a la Col·legiata

Vos recordeu d’eixa primera vegada…?

Ara que les mascaretes ja no són obligatòries i que la normalitat sembla que va arribant, és un bon moment per repassar les vegades que l’Orfeó Valencià ha tingut la sort de posar en peu una obra tan impressionant com és El Messies de Haendel.

Primer de tot, assenyalar que El Messies és la tercera obra simfònic-coral més cantada per l’orfeó. La primera és el Requiem de Mozart, que l’hem abordada en 17 ocasions, seguida de la Novena de Beethoven, que hem posat en peu en 12 ocasions, les mateixes que abastarà El Messies amb aquesta nova interpretació, però que ràpidament serà novament superada per la simfonia beethoveniana que cantarem 2 dies després amb Cristóbal Soler a Cullera.

La primera vegada que l’Orfeó Valencià va tindre l’ocasió de cantar aquesta gran composició va ser a l’any 2003, concretament un 28 de juny a l’Església de Santiago de Villena, amb l’Orquestra Ciutat d’Elx, els solistes Pilar Moral, Minerva Moliner, Alberto Guardiola i Joan Valldecabres, tots dirigits pel nostre director Josep Lluís Valldecabres.

Els mateixos intérprets repetirien aquest concert el 18 d’octubre a l’Auditori de Sagunt, arribant poc després noves convocatòries amb l’oratori: 29 i 30 de desembre de 2004 al Teatre Principal de València, en un concert amb altres formacions corals i la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana dirigida per Christoph Spering, experiència que es tornaria a repetir per dues voltes: l’any 2005 al mateix escenari, els mateixos dies, però en aquesta ocasió amb el Collegium Instrumentale dirigits per Guido Mancusi i finalment el 20 i 21 de desembre de 2006 amb l’Orquestra Ciutat de Granada dirigits per Juan Luis Martínez.


0 comentarios

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *