“La vida del Pare Pere es prestava per fer una òpera”

Publicado por admin en

Francesc Estévez, compositor de l’òpera “Fra Pere el descalç”.

Entrevista

Per Fernando Morales

El pròxim dissabte 19 d’octubre l’Orfeó Valencià tindrà el privilegi de participar en l’estrena absoluta d’una òpera, l’escrita per Francesc Estévez sobre un llibret redactat per Lluís Fornés i titulada Fra Pere “El Descalç”. L’Esglèsia del Consol d’Altea serà l’escenari on viurem aquesta estrena d’una obra que té la característica de ser una de les poques en valencià, la llengua per altra banda, en que s’expressava aquest franciscà del segle XVII pel que es professa una enorme devoció en la Marina Baixa.

Francesc Estévez és el compositor de la música d’aquesta òpera distribuïda en dos actes i 4 quadres i que porta el subtítol “Escenes de la vida del franciscà Fra Pere Esteve i Puig, el Pare Pere (Dénia 1582-València 1658)”.

Francesc Estévez

A la comarca de la Marina la figura del Pare Pere és molt important: “És un frare franciscà que va náixer a Dénia al segle XVII. Tota la seua vida va anar descalç. Va salvar a la població de Dénia amb uns pans que va beneir i dels que la gent minjà i es salvaren de la pesta”. Però Fra Pere el Descalç no solament va tindre una vida religiosa sinò que també va tindre una vessant político-cultural molt activa: “És també un escriptor que al segle XVII encara escriu en valencià i els seus escrits són dels pocs exemples de lliteratura valenciana de l’època que existeixen. Va ser prou criticat per Fuster per ser un defensor de la monarquia hispànica i del catolicisme. En Dénia hi ha una ermita al Montgó i la festa major que és la Santíssima Sang és una figura de Jesús que va portar a la ermita i allà es on es va fundar el poble de Jesús Pobre que als nostres dies és una pedania de Dénia”.

Els motius pels quals la vida del Pare Pere ha arribat a ser tractada en forma d’òpera són clars: “El Pare Pere està en procés de canonització i la Confraria de la Santíssima Sang ha promocionat qualsevol acte que tinga a vore amb ell. La seua vida es prestava per fer una òpera. Hi han unes biografies de Mercader i Planelles a partir de les quals Lluís Fornés va configurar el llibret des del qual he anat treballant per tal d’adaptar tot eixe material per que es poguera utilitzar musicalment”.

Roda premsa de presentació de l’òpera “Fra Pere el Descalç”

El mateix compositor ens descriu l’obra: “Té 24 números. Cap d’ells són conseqüència l’un de l’altre sinò que són com dispositives: escenes de la seua vida, de fet el subtítol de l’òpera és Escenes de la vida del Franciscà Fra Pere Esteve i Puig, el Pare Pere. És com un collage”. L’òpera presenta una varietat d’estils musicals molt diversa que estan combinats d’una manera magistral: “Musicalment he pretés integrar tota classe de llenguatges: hi ha cants tonals com el gregorià i altres en que faig ús de les dissonàncies, hui en dia diríem que és una obra musicalment eclèctica, amb passatges molt populars com són Els Goigs però que els he adaptat en una reelaboració en la que busque noves sonoritats utilitzant mesclades diferents melodies en forma de cànon o també en un llenguatge més místic,…”.

Dels 24 números, hi ha dos d’ells que són purament teatrals: “Són representats, sense música, i eixos números són els que tracten la vida pública i política, és a dir: la vida no religiosa del Pare Pere. El primer quan va a la Cort de Madrid citat pel Rei Felip IV com a home sant. El rei li ofereix el bisbat de Galícia que ell rebutja perquè a ell no li agradava l’ostentació. El segon es quan va a la Guerra dels Segadors a Tortosa a auxiliar a les tropes que defenen la monarquia. En resum, un primer acte que recolliria la seua vida política a Madrid i un segon acte amb la vida pública cap a Barcelona, en la qual hi ha una mirada prou crítica”.

Esglèsia del Consol d’Altea

Ja s’ha fet públic l’interés per que l’òpera Fra pere el Descalç torne a ser interpretada pròximament. Per aquesta raó li demanem al compositor que ens diga si la podríem vore representada a algun teatre: “Es podria fer però de moment no tenim els mitjans”. Com és d’esperar en una obra d’aquesta envergadura, Fra Pere el Descalç ha viscut un llarg periode de gestació: “Han segut tres anys de treball, no ininterromputs però sense deixar-ho al marge, i s´ha format un equip de gent que ha treballat i l’ha feta possible”.

Pròximament tindrem l’oportunitat de conéixer la vida d’aquest franciscà i la música que Francesc Estévez ha posat per tal d’ilustrar-la.

Categorías: Entrevista

0 comentarios

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *